Zoo adalah tempat dimana haiwan-haiwan dikumpul untuk dijadikan sebagai tontonan dan pelajaran untuk pelawat-pelawat yang berkunjung disitu. Terdapat banyak haiwan-haiwan yang kita kenal seperti gajah, kuda, zirafah, harimau dan banyak lagi. Tetapi adakah binatang-binatang yang ada disitu merangkumi semua kehidupan yang ade didunia ini.. Andan sangat beruntung kerana dalam artikal ini saya telah menyediakan 6 jenis haiwan pelik yang tidak pernah anda lihat di zoo.. Jom kita lihat!

 

1) Gumprecht’s Pit Viper Green

Ular yang bewarna hijau terang ditemui dikawasan Asia Tenggara berdekatan dengan Sungai Mekong. Ular yang memiliki nama rasminya iaitu Gumprechti Trimeresurus, pertama kali ditemui oleh para ilmuan pada tahun tahun 2002 dan merupakan sejenis ular dengan bisa yang amat kuat dan mampu membunuh manusia hanya dalam masa beberapa saat selepas dipatuk.

gumprechts_green_pitviper__trimeresurus__

 

2) Snakefish

Pada tahun 2002 snakefish atau channidae  digambarkan sebagai memiliki nafsu makan yang rakus, sering memangsakan ikan lain di danau atau kolam. Haiwan ini dapat bergerak di atas tanah dan meninggalkan habitat air selama 3 hari untuk mencari sumber makanan baru. Di darat snakefish mampu makan semua binatang kecil di atas jalan dan dikatakan juga pernah menyerang orang-orang di cina yang berada dengan dengan kawasannya bertelur. Kebanyakan snakefish berukuran 2-3 meter dan berat lebih dari 6kilogram.

snakefish-84893054051

 

3)Isopod Gergasi

Isopod gergasi sebuah Crustacea karnivor yang menghabiskan waktu mengorek dasar laut dalam yang dalamnya sampai 6000 kaki pada dasar laut dimana tidak ada cahaya. Di ruang gelap dan dingin mereka bertahan dengan memakan ikan busuk atau bangkai binatang yang lain.

Giant Isopod

 

4)Aye-Aye

Untuk orang Malagasi, aye-aye adalh binatang ajaib, dan diyakini membawa kematian jika ia muncul dikawasan setempat sehingga mereka sering dibunh. Panjang 16 inci, ekor 2 kaki dan beratnya adalah 2kilogram. Aye-aye memiliki sepasang mata bulat besar, rambut hitam dan telinga berbentuk senduk besar. Ianya juga memiliki 5 jari tangan dengan kuku yang tajam dengan jari tengahnya yang panjang 3 kali ganda dari jari yang lain.

maxresdefault

 

5)Tikus Gurun

Heterocephalus Glabe adalah haiwan penggali asli di AfrikaTimur terkenal dengan gaya hidupnya yang eusocial, sangat unik diantara mamalia dan ciri fizikal yang luar biasa memungkinkan ia berkembang dilingkungan bawah tanah yang keras. Kulitnya yang hampir kebal dengan rasa sakit, dan yang paling aneh ianya berdarah dingin.

011185-01

 

6)Ulat Kucing

Ulat kucing adalah ulat paling beracun di Amerika Syarikat. Racunnya yang tersembunyi di rongga antara bulunya. Ulat Kucing ini bervariasi dalam ukuran dari 1.2 inci (32mm) menjadi 1.4 inci (36mm)

Ulat Kucing

 

 

Leave a reply

 

Your email address will not be published.