Anda mesti terpegun melihat hasil kerja arkitek-arkitek dengan karya-karya lain dari yang lain. Hari ini kita melihat hasil seni halus pereka-pereka bangunan dengan rekaan dan sejarah bangunan tersebut. Bagi mereka yang inginkan percutian di luar negara, boleh lah melawat bangunan-bangunan tersebut.. Dan jangan lupa sharekan pada kami ya!!

1) The Crooked House

Crooked-House-Poland-1

Bangunan ini dinamakan “The Crooked House”.Bangunan ini mula dibina pada Januari 2003 dan siap pada Disember 2003.
Reka bentuk rumah ini diilhamkan berdasarkan lakaran dan lukisan yang dilukis oleh Jan Marcin Szancer (Seorang pelukis terkenal berbangsa Polish dan juga merupakan seorang ilustrator buku kanak-kanak) dan Per Dahlberg (Seorang pelukis jalanan berbangsa Sweden di Sopot).
2) Hundertwasser House “Waldspirale”
4860
Bangunan ini pula adalah Hundertwasser House “Waldspirale” (”Forest Spiral”;). Ia dibina di Darmstadt antara tahun 1998 dan 2000. Diilhamkan oleh arkitek dan pelukis terkenal,Friedensreich Hundertwasser.
3) Ideal Palace
hauterives_the_ideal_palace_03a
Ideal Palace atau Istana idaman di France. Cheval memulakan pembinaan istana ini pada bulan April 1879. Cheval menghabiskan masa selama 33 tahun untuk membina istana ini. 2 dekad yang pertama dihabiskan hanya untuk menyiapkan bahagian luar istana. Istana ini diinspirasikan daripada kitab Bible dan mitologi Hindu.
4) The Basket Building
basket_building[1]
Bangunan bakul atau “the basket building” merupakan pejabat bagi “The Longaberger Basket Company” di Newark,Ohio. Bangunan ini mungkin merupakan pejabat paling pelik di dunia.
Bangunan yang bersaiz 180,000 kaki persegi ini memakan kos sebanyak 30 juta US Dollar dan mengambil masa selama 2 tahun untuk siap sepenuhnya.
5) Kansas City Public Library
Kansas-City-Public-Library-Missouri_2
Perpustakaan awam Bandar Kansas atau lebih dikenali sebagai “Kansas City Public Library”. Jangan terkejut apabila saya katakan bahawa rekaan ini sebenarnya rekaan luar bagi garaj parking sahaja untuk pengunjung Perpustakaan Awam Bandar Kansas.
6) Wonderworks Orlando Amusement Park
orlando-wonder-works-orlando-1
Dengan hanya menuju bahagian selatan selepas melewati Universal Studios dan Sea World di Orlando, anda akan dapat melihat bangunan pelik ini.
Bangunan ini merupakan Taman Permainan Wonderworks Orlando atau “Wonderworks Orlando Amusement Park”.
Bangunan yang terletak di Florida ini menyediakan pelbagai taman tema di dalamnya untuk keseronokan pengunjung yang hadir.
7) Rumah Kubik Di Helmond
p1nrELmqQi@Z3qg
Idea asal bagi rumah kubik ini timbul pada tahun 1970-an. Piet Blom telah membina beberapa rumah kubik di Helmond.
Seterusnya, Bandar Rotterdam meminta beliau mereka bentuk bahagian atas jejantas bagi pejalan kaki dan beliau akhirnya menggunakan idea rumah kubik tersebut.
8) The Dancing House
2013-0806-the-dancing-house-prague-12114-1920x1200
Inilah salah satu bangunan yang harus dilawati apabila bercuti di kota Prague, Republik Czech. Bangunan ini dinamakan rumah berdansa atau “Dancing House”.
Direka oleh arkitek kelahiran Kroasia, Vlado Milunic bekerjasama dengan arkitek dari Kanada Frank Gehry. Pada asalnya bangunan ini dinamakan ‘Fred and Ginger’ , dan berada di antara gedung Neo-Baroque, Neo-Gothic dan Art Nouveau yang sangat terkenal di Prague. Menakjubkan!
9) The Piano House
piano-house
Bangunan berbentuk piano ini dibina di An Hui, China. Di sisi piano itu pula terdapat bangunan berbentuk biola yang sebenarnya merupakan bahagian eskalator bangunan ini. Bangunan ini dibina sebagai usaha untuk mengembangkan potensi budaya di daerah tersebut.
10) Auto Residence
auto-residence-markus-voglreiter1
Auto Residence atau auto restoran, sebuah reka bentuk moden dan konsep unik, dibina oleh Stadtbaumeister Mag. Ing. Markus Voglreiter.
Bangunan ini dibangunkan di daerah perbatasan di Gnigl dekat Salzburg, Austria dengan konsep melestarikan alam dan gaya khas pinggiran kota pada tahun 70-an.
Like PAGE kami di FACEBOOK!!

 

Leave a reply

 

Your email address will not be published.